Hvad er position i poker?

Spilbonus DK
April 2, 2021
113 Views

At bruge sin position er en af de vigtigste poker strategier

Den position man indtager ved pokerbordet i en runde poker, kan have afgørende betydning for ens succes hvis man forstår at bruge den ordentligt.

Der er nemlig kæmpe fordele, og på samme tid ulemper, ved de forskellige positioner man kan indtage ved pokerbordet.

Din position kommer i spil, både ved valg af dine starthænder (hand range), og ved de efterfølgende betting runder på floppet, turn og river.

Vi har samlet de vigtigste ting der er at vide om det at brug sin position som en pokerstrategi, så vil du være en bedre pokerspiller allerede i dag, så læs med her!

Din position går hånd i hånd med din hand range

Allerede fra rundens start, kan din position have en afgørende betydning for din videre succes i hånden.

Når du overvejer hvilke hænder du skal spille, og hvilke du skal smide, bør du gøre din position ved pokerbordet som en af dine første og vigtigste overvejelser.

Er du i tvivl om hvad der hentydes til med hand range, eller vil du gerne have lidt større indsigt i hvilke hænder du bør spille, og hvornår, så anbefaler vi at du læser vores guide til poker hand range.

Hvad gør ens position ved pokerbordet så afgørende?

Grundprincippet i denne poker strategi er, at jo senere du sidder i position ved pokerbordet, jo bedre er din position.

Det er den fordi at man ved at sidde til sidst i runden, har den fordel at se hvad alle de andre spillere gør med deres tur, før man selv skal spille sin egen.

Dette er en kæmpe fordel allerede pre-flop når man skal beslutte sig for om man vil være med i hånden eller ej.

Ser man en masse spillere raise og call inden man selv får turen, og sidder man selv med lidt blandede kort, så kan man fold sin hånd uden det koster noget.

Omvendt, hvis du ser at ingen af spillerne før dig har lyst til at være med i runden, åbner det op for at du kan spille de dårligere hænder, som du normalt ville have smidt hvis du havde siddet på en af de tidligere positioner.

Spil flere hænder jo bedre din position er!

Fordelen ved at sidde senere i position er så stor at du kan, og bør, spille flere af de hænder du normalvis ville smide.

Du skal altså ikke nødvendigvis lade dig afskrække af at der er flere der raiser pre-flop, imens du sidder med en blandet hånd som 7-6 offsuit.

For at illustrere fordelen ved at benytte din position som en poker strategi, tager vi udgangspunkt i to eksempler.

Det første eksempel vil vise hvordan du kan bruge position som poker strategi, sammenholdt med din viden om hand range, til at blive bedre til at gætte dine modstanderes hænder, eller rækkevidden af dem.

Det andet eksempel vil vise hvorfor man bør spille flere middelmådige hænder.

Eksempel 1: Brug position og hand range til din fordel

Via din position ser du at den første spiller i runden til at spille sin tur (positionen UTG: Under the gun) raiser pre-flop.

Dette er umiddelbart et tegn på at denne spiller sidder med hvad de selv vil betegne som en god hånd – for hvorfor skulle man spille dårlige hænder fra den dårligste position?

Forvent billedkort, par, og andre kort kombinationer i den øvre halvdel.

Alle andre spillere i runden folder og det er nu din tur til at spille din tur. Du vælger at gå med i hånden med 7-6.

På floppet kommer: 9-5-4.

Spilleren der raisede pre-flop har nu tur igen, men vælger denne gang at checke.

Dette er endnu en indikation på at denne spille sidder med billedkort etc. – altså ikke med en hånd der rammer godt på et flop med 9-5-4.

Du vælger herefter at raise (du har en god straight chance), hvorefter din modspiller der lige har checket går med.

På turn kommer der en konge, og spilleren der startede med at raise pre-flop, og dernæst checkede på floppet, vælger nu at raise igen.

Nu ligner det for alvor at din modspiller har ramt et kort, der nu gør at din modspiller ved showdown har en stærkere hånd end dig.

Du bør derfor kraftigt overveje om du bør gå med eller smide din hånd ved at fold. Hvorvidt du bør gå med eller ej, afhænger af dine outs og dine pot odds.

Læs meget mere om outs og pot odds her.

Dette var et af de mange scenarier hvor man kan udnytte sin viden om position til at få en afgørende fordel.

Bemærk dog at vi i vores tænkte eksempel ikke har taget højde for andre variabler, såsom bluff, spillestil hos dine modstandere etc. At kunne tage højde for alle disse forskellige variabler på en gang, er hvad der adskiller de bedste spillere fra de andre.

Eksempel 2: Spil flere hænder når du er i god position

Med udgangspunkt i eksempel 1 kan vi se hvordan det kan svare sig at gå med på middel hænder, men du kan faktisk udvide dine hænder endnu mere.

En spiller der sidder tidligt i position, foretager et call pre-flop, hvorefter alle foretager fold, indtil turen kommer til dig.

Du sidder med 10-7, hvilket umiddelbart er en under middel hånd at sidde med.

Du har dog allerede set at den anden spiller der er med i runden, kun har foretaget call pre-flop. Det er en god indikation på at denne spiller har en fin hånd, men højst sandsynligt ikke sidder med AA, AK, KQ etc.

På floppet kommer der A-9-3, hvorefter din modspiller (der er før dig i turen) foretager et check.

Du havde allerede en indikation om at denne spiller ikke sidder med en rigtig god hånd, og derfor højst sandsynligt ikke sidder med et es – hvilket du bliver bekræftet i, ved at spilleren kun foretager check.

Her bør du selv foretage et raise, for at give den tro at du sidder med den bedste hånd. Det vil ofte resultere i et fold fra din modspiller, når de går med på middel hænder, som de ikke rammer på floppet, turn og river.

Bemærk igen! Dette eksempel tager ikke højre for andre variabler, såsom spillestil hos dine modspillere, herunder bluffs. Din modspiller i dette eksempel kunne godt sidde med en middel hånd med A-5, og derved have ramt sit es.

Bliv bedre med vores komplette poker til guide til Texas Hold'em

Hand range og position er nogle af de vigtigste poker strategier man kan implementere i sit spil.

Der er dog mange andre strategier, variabler og meget andet, man med fordel kan læse op på for at give sig selv større succes ved pokerbordene.

Vi anbefaler derfor at læse vores komplette poker guide til Texas Hold’em, hvor du kan læse mere om outs og pot odds, og hvordan du kan kombinere disse poker strategier med hand range og position.

Author Spilbonus DK